Definícia  Rozdelenie a vlastnosti Využitie

Definícia alkoholu

Definícia

  • Alkohol (z chemického hľadiska) je derivát alifatických alebo nearomatických cyklických uhľovodíkov vznikajúci nahradením vodíka hydroxilovou skupinou, ako aj derivát aromatických uhľovodíkov s nahradeným vodíkom vo vedľajšom reťazci. Alkoholy sú veľmi rozšírené v prírode, ako súčasť ovocných štiav, sú obsiahnuté v sacharidoch.
  • Alkohol (z potravinárskeho hľadiska) je chemický etanol - etylalkohol. Je to látka s prevažne tlmivými účinkami. Vzniká v malom množstve aj v ľudskom organizme.Človek, ktorý nikdy nepožil alkohol má hladina etanolu v krvi 0,003 g.kg-1. V mnohých nápojoch sú ale stopy alkoholu. Priemerná normálna fyziologická hladina alkoholu v krvi u každého človeka sa pohybuje v rozmedzí 0,03 - 0,05g.kg-1. Alkoholy sú veľmi rozšírené v prírode, ako súčasť ovocných štiav, sú obsiahnuté v sacharidoch.
Tlač stránkyNa vrch stránky





Rozdelenie a vlastnosti

Rozdelenie

  • Alkoholy sa delia podľa počtu skupín viazaných v alkohole na jednosýtne, dvojsýtne, trojsýtne a viacsýtne.
  • Ďalej sa delia podľa atómu uhlíka, na ktorý je viazaná hydroxylová skupina. Ak je na tomto uhlíku viazaný iba 1 uhľovodíkový zvyšok, tak alkohol je primárny, ak 2, tak je sekundárny a ak 3, tak je terciárny.

Chemické vlastnosti

  • Chemické vlastnosti vyplývajú s prítomnosti OH skupiny.
    1. OH väzba je polárna, ľahko sa odštepuje katión vodíka - kyslý charakter.
    2. Na kyslíku je zhustený elektrónový obal - zásaditý charakter.
    Z toho vyplýva, že alkoholy sú amfoterné.
  • Oxidácia alkoholov - primárny alkohol oxiduje na aldehyd a ten na karboxylovú kyselinu. Sekundárny alkohol oxiduje na ketón, ten už ďalej neoxiduje. Terciárne alkoholy neoxidujú.

Fyzikálne vlastnosti

  • Nižšie alkoholy sú bezfarebné kvapaliny charakteristického alkoholového zápachu a chuti.
  • Sú dobre miešateľné s vodou (kvôli vodíkovím mostíkom).
  • Sú horľavé (môžeme ich preto používať na flambovanie). Využívajú sa ako palivá do áut (najmä v Južnej Amerike) a rakiet.
  • Lieh:
    • Čistý lieh (etanol) je bezfarebná kvapalina, liehovej vône, vrie pri 78,3°C. Silno ochladený (kvapalným vzduchom) hustne a tuhne na sklovitú hmotu pri -114°C. Absolútny lieh je ľubovolne zmiešateľný s éterom, chloroformom, benzínom, benzénom. Je veľmi hydroskopický, s vodou sa mieša v každom pomeru za kontrakcie (zmenšenie objemu) a vývoja tepla. Najväčšia kontrakcia nastáva, keď sa zmieša 52 objemov liehu a 48 objemov vody. Tento roztok má pri 20°C len 96,3 objemov.
    • Lieh je ľahko zápalný, horí bledomodrým plameňom. Je veľmi dobrým rozpúšťadlom. Oxiduje sa na acetaldehyd a ďalej na kyselinu octovú, ktorá vzniká tiež pri tzv. octovom kvasení zriedeného liehu.
    • Koncentrovaný lieh má pálčivú chuť. Lieh skonzumovaný v malom množstve je opojný, vo väčšom množstve naraz spôsobuje náhlu otravu, častejšie používaný spôsobuje chronickú otravu. Lieh určený pre výrobné účely sa robí nekonzumným, denaturuje sa rôznymi prostriedkami, aby sa nedali ľahko odstrániť. Najviac sa na to používajú pyridínové zásady, metylalkohol a benzín.

Tlač stránkyNa vrch stránky





Využitie

Významné alkoholy:
  • Metanol - bezfarebná kvapalina, teplota varu 65°C. Používa sa ako rozpúšťadlo, palivo do rakiet a automobilov. Je veľmi jedovatý. Po požití malého množstva spôsobuje problémy s CNS - oslepnutie, ochrnutie, smrť. Vstrebáva sa cez pokožku. Vyrába sa zo syntézneho plynu:
    2H2 + CO CH3OH
  • Etanol - bezfarebná kvapalina, teplota varu 78°C, pre technické účely sa vyrába adíciou vody na etylén, pre potravinárstvo sa vyrába kvasením ovocných štiav:
    C6H12O6 2CO2 + 2C2H5OH
    Etanol je hlavnou aktívnou zložkou alkoholických nápojov. Používa sa na dezinfekciu, využitie v liehovarníctve a lekárnictve.
    Lieh sa využíva ako rozpúšťadlo, ďalej na výrobu kyseliny octovej, éteru, octanu etylnatého, chloroformu, jodoformu, chlóranov, pri výrobe farbív, lakov, voňaviek, na kúrenie, pohon motorov, v lekárstve na dezinfekciu, na prípravu tinktúr. Veľké využitie má tiež v potravinárskom priemysle.
  • Glycerol - viskózna, sirupovitá kvapalina, vysoká teplota varu, sladkastá chuť. Mieša sa s vodou (kozmetika, priemysel). Používa sa na výrobu plastov. Odroda nitroglycerol je liek proti srdcovým chorobám, na angínu pektoris v malých množstvách, vo väčších ako výbušnina.
Tlač stránkyNa vrch stránky