|
Víno Pivo Liehoviny
Rozdelenie a výroba alkoholických nápojov
Liehoviny
Definícia, výroba
Sú to nápoje, ktoré obsahujú viac ako 22,5 objemových % etylalkoholu získaného opakovanou destiláciou a rafináciou surového liehu (slabý roztok alkoholu vyrobený fermentáciou sa zahrieva trochu nad bod varu alkoholu približne na 78,4°C, tým sa alkohol odparí a zostane hlavne voda. Pary alkoholu sa zhromažďujú a ochladzujú, aby kondenzát vytvoril silný roztok alkoholu). Surový lieh sa vyrába kvasením:
- Zo zemiakov - zemiaky sa vyperú v práčke, v tlakovom hrnci sa rozvaria na kašu, zmiešajú sa so sladom a vodou. Potom sa paria v kadiach pri teplote 60 až 62°C. Škrob sa účinkom diastázy, obsiahnutej v slade, zhydrolyzuje na maltózu. Scukornatená zápara sa ochladí a kysne pôsobením kvasníc v kvasných kadiach. Kvasením teplota stúpa, ale nenechá sa prekročiť 30°C. Skvasená zápara sa destiluje v prístrojoch, čím získame surový lieh až 95%, aj keď skvasená zápara obsahuje najviac 18% liehu. Kolóna destilačného prístroja účinkuje ako deflegmátor, je rozdelený radom priehradok s priehlbinkami v oddelení, v ktorých sa zadržujú menej tekuté produkty, takže len najtekutejšia časť predestiluje.
- Z repnej melasy (najčastejšie) - melasa je cukrová šťava, ktorá ostáva po vykryštalizovaní cukru, ako odpadový produkt v cukrovare. Obsahuje prímesy, ktoré bránia kryštalizácii cukru v jej ešte obsiahnutého. Melasa sa zriedi s vodou, okyslí sa slabo kyselinou sírovou a povarí sa. Tým sa zhydrolyzuje (invertuje) sacharóza na zmes glukózy a fruktózy, nazývaná invertný cukor, a zároveň sa zničia baktérie. Potom sa melasa ochladí na teplotu asi 20°C a pridajú sa kvasnice.
- Z cukrovej repy, cukrovej trstiny, pšenice, jačmeňa, zrna, kukurice, ryže, bobulí a rôzneho ovocia obsahujúceho cukor.
Lieh sa vyrába tiež chemickou syntézou, napr. katalytickou hydratáciou etylénu:
CH2=CH2 + H2O CH3–CH2OH
Takto vyrobený lieh nie je vhodný pre potravinárske a kozmetické účely. Nedá sa iba destiláciou skoncentrovať viac ako do 96%, pretože dáva s vodou zmes – azeotrop (95,57% hm liehu a 4,43% hm vody), ktorá vrie konštantne pri 78,15°C, kým čistý lieh vrie pri 78,3°C.
Rozdelenie liehovín
- Ušľachtilé liehoviny (pravé destiláty) – patrí k nim arakdestilát z prekvasenej ryže a melasy cukrovej trstiny, čerešňovica z prekvasených čerešní a višní, gin z raže, alebo vodka.
- Poloušľachtilé destiláty (rezané destiláty) – vyrábané z jemného liehu pravých destilátov, alebo rozličných aromatických prísad. Napríklad borovička je vyrobená zmiešaním jemného liehu a číreho destilátu z prekvasených borievok.
- Likéry (sladené liehoviny) – vyrábajú sa zmiešaním cukrových roztokov s prísadou likérových aromatických látok s liehom. Do tejto skupiny patria rôzne ovocné a emulzné likéry a veľmi obľúbené punče.
- Náhrady liehovín – ich cieľom je nahradiť chuť a vôňu ušľachtilých, prípadne poloušľachtilých liehovín. Do tejto skupiny patrí napríklad rum tuzemský, umelá brandy, umelá slivovica. Sú vyrábané jednoduchým zmiešaním etanolu s extraktmi (čerešne, arómy, ovocné šťavy) a sú prisladené.
- Špeciálne liehoviny (exportné liehoviny) – vyrábajú sa podľa tajných receptúr.
Druhy destilátov
- SLIVOVICA, MARHUĽOVICA – sú vyrábané destilovaním zmesi z ovocia, alebo rastlín s vysokým obsahom škrobu a cukru. Destilovaním sa zo zmesi oddeľuje etanol s teplotou varu 78°C. Výsledný alkoholický nápoj (pálenka) má stopu chuti po ovocní, z ktorého bol destilovaný a vysoké percento alkoholu, okolo 40 % v obj.
- KOŇAK A BRANDY – ide o tie isté alkoholické nápoje, len názov koňak sa používa len pre výrobky z francúzskej vinohradníckej oblasti Cognac. Nápoj sa vyrába destilovaním hotového vína pri teplote blízkej varu etanolu. Obsah alkoholu sa pohybuje okolo 37-40% v obj.
- WHISKY – tento nápoj má svoju tradíciu najmä v Škótsku, Írsku a v USA. Vyrába sa destiláciou zo sladu vyrobeného z raže, alebo z jačmeňa. Obsah alkoholu sa pohybuje okolo 39-42% v obj.
- VODKA – má tradíciu výroby najmä v Rusku, v krajinách Východnej Európy a Škandinávie (Fínsko a Švédsko). Vyrába sa destilovaním zmesi obilia, zemiakov atď. filtrovaný cez živočíšne uhlie. Pri domáckej výrobe dochádza často k nehodám, keď neprebehla destilácia správne a vo výslednej vodke ostal metanol, ktorý je smrteľne jedovatý pri dávke vyššej ako 10 ml. Pri nižšej dávke poškodzuje nervovú sústavu a spôsobuje oslepnutie. Obsah alkoholu vo vodke je asi 40% v obj.
- GIN – je to bezfarebný alkoholický nápoj vyrábaný z obilia a ochutený bobuľami z borievky. Používa sa zväčša do miešaných nápojov. Obsah alkoholu je okolo 38% v obj.
- RUM – originálny sa vyrába v oblasti Karibiku z cukrovej trstiny. Tuzemský rum sa vyrába z jemného liehu a pridaním rumovej arómy (etylester kyseliny mravčej).
- BOURBON – vyrába sa z ovsa, ale aj z ryže a sladeného žita.
- ABSINTH – určite najzaujímavejší bledozelený likér medzi alkoholickými nápojmi, ktoré človek vymyslel. V 19. storočí sa tento nápoj pripravoval namáčaním Paliny pravej, anízu a feniklu s malým množstvom muškátového orecha, jalovca, yzopu v 85 % alkoholu. Potom sa pridávala voda a destiláciou vznikol zelený nápoj. Po filtrácii sa tekutina riedila na likér so 75%-ným obsahom alkoholu. Z psychotoropného hľadiska bola najvýznamnejšou ingredienciou palina, kvôli obsahu neurotoxického tujónu. Už starovekí Gréci používali palinu na liečbu cudzopasníkov v tráviacom trakte. Nálevy boli však slabé v porovnaní s absintom, ktorý vynašiel francúzsky lekár Piérre Ordinaire, žijúci v exile vo Švajčiarsku, v roku 1792. Zaujímali ho predovšetkým liečivé účinky absintu, no po jeho smrti sa recept dostal do rúk jeho domácej, ktorá si otvorila malý obchodík s týmto nápojom. Absint zaujal majora Henriho Dubieda, ktorý ho bral na zažívanie, no všimol si, že zvyšuje jeho sexuálnu výkonnosť. Jeho švagor Henri Louis Pernod to tiež zistil a zakúpil receptúru od Ordinaireovej domácej a v roku 1797 ho začal vyrábať vo veľkom. K popularite nápoja prispela aj francúzska armáda, ktorá ho používala spolu s palinovými výťažkami k prevencii proti chorobám pri svojich ťaženiach v severnej Afrike v 1. polovici 19. storočia. Vojaci ho pili aj po návrate do vlasti a tak sa stal centrom spoločenského záujmu.
Obrazy z tohto obdobia zachytávajú ľudí, ktorí ho pili, so skleneným zrakom a spisovatelia hovoria o divokých pocitoch, ktoré absint vyvolával vrátane sexuálneho vzrušenia. V malých dávkach vraj posilňuje myseľ a sexuálnu túžbu, vo veľkých však vyvoláva halucinácie a stav nazývaný abstinizmus.
Riziká spojené s absintom si vedci všimli, a už v 60. rokoch 19. storočia pokusy na psoch dokázali, že likér vyvoláva kŕče a poruchy dýchania. Aj napriek tomu záujem o absint stále stúpal, najmä preto, že bol lacnejší ako bochník chleba. Do roku 1913 sa vo Francúzsku vypilo viac ako 40 miliónov litrov absintu ročne a kriminalita medzi absintistami dosiahla obludných rozmerov. Vo Švajčiarsku likér zakázali v roku 1905 a vo Francúzsku v roku 1915. Napriek tomu sa receptúra objavuje v príprave aperitívov Pernod a Ricard, tie však neobsahujú palinu. Absint sa doteraz ilegálne vyrába blízko švajčiarskeho Neuchatelu a tiež v Španielsku, kde nebol nikdy zakázaný.
O pôsobení tujónu vieme len málo. Stimuluje autonómne nervy a vo veľkých dávkach spôsobuje kŕče a stratu vedomia. O jeho dlhodobom pôsobení na organizmus existuje viacero špekulácii, no príznaky absintizmu sa v mnohom podobajú príznakom alkoholizmu.
- BECHEROVKA - História - na začiatku bol originálny žalúdočný likér, ktorý v roku 1807 začal predávať ako kvapky bo svojej lekárni lekárnik Josef Becher.Po viac ako troch desiatkach rokov predal Josef Becher sľubne sa rozvíjajúci podnik v roku 1841 svojmu synovi Johannovi. Ten rozbehol výrobu likéru vo veľkom štýle a značka Becherovka je preto dodnes spojená s jeho menom. Johann Becher poveril svojho švagra Karla Lauba z Karlových Varov vypracovaním návrhu typickej plochej fľaše zelenej farby so zvláštnymi etiketami, ktorá je dnes známa po celom svete. Johannov syn Gistav Becher v osemdesiatych rokoch 19. storočia ako prvý nechal zaregistrovať ochrannú známku Becherovka u Obchodnej komory v Chebe. Podnetom k registrácii známky boli hlavne prvé napodobeniny, ktoré sa začali objavovať na trhu. Rodinné striebro preberala v roku 1939 dcéra Alfréda Bechera - Hedda Becher-Baierová, ktorá bola poslednou z rodu Becherovcov poverená vedením podniku. S rokom 1945 prišlo do Československa znárodňovanie a vyhnanie Nemcov, ktorému sa nevyhla ani rodina Becherovcov. Z rodinného podniku sa stal podnik národný, potom štátny až do roku 1997, kedy vláda ČR rozhodla o privatizácii spoločnosti.
Tajomstvo výroby - na začiatku všetkého sú bylinky a korenie. Už takmer dve stovky rokov ju podľa nikdy nezmenenej receptúry miešajú ruky znalcov. Doslova mystický proces prebieha v historickej, v Karlových Varoch dobre známej budove, za pevne uzamknutými dverami. Existujú len dvaja ľudia, ktorí recept poznajú a vedia podľa neho zmes bylín správne namiešať. Namiešané byliny a korenie sa lúhujú v teplom liehu, výsledný výťažok sa premiešava a ochutnáva a premiešava a ochutnáva a... Až je na svete polotovar, ktorý je po príslušnej dobe zrenia pripravený dať vzniku skutočnému klenotu.
Sedem nápojov z becherovky:
Beton - 4 cl Becherovka, 15 cl tonic, 1 cl čerstvá voda, ľad, plátok citróna a slamka.
Red Moon - 4 cl Becherovka, 15 cl ríbezľový džús, 5 cl sóda, ľad, miešatko, slamka.
Fresh-Smashin - 4 cl Becherovka, 15 cl grapefruitový džús (z červených grapov), 5 cl sóda, ˝ lyžičky cukru, ľad, miešatko, slamka a plátok grepu na ozdobu.
Festival - 2 cl Becherovka, 2 cl Havana Club rum, 1 cl Amaretto Disarono, 1 cl čerstvá šťava, 12 cl ananásový džús. Všetko zmiešame v šejkri, prelejeme do pohára plného ľadovej drte a dolejeme džúsom.
Bejito - 4 cl Becherovka, 1 cl Limet, 1 cl Amaretto Disarono, 5 cl višňový džús, 1 lyžica cukru, 1/limety, mäta.V pohári rozdrtíme nakrájanú limetu s cukrom a mätou, pridáme ľadovú drť a ostatné prísady.
Magic Sunset - 4 cl Becherovka, 15 cl pomarančový džús, 1 cl grenadína, ľad, miešatko a slamka.
Oáza - 4 cl Becherovka, 1 ks limeta, 2 lyžičky cukru. V pohári rozdrtíme nakrájanú limetu s cukrom, pridáme ľadovú drť a zalejeme Becherovkou.
Miešané nápoje
História miešaných nápojov - Severné štáty Ameriky považujú Betsy Flannaganovú za ˛vynálezkyňu” kokteilov. Počas vojny za nezávislosť bývali niektorí dôstojníci v Elmforde. Unavení po rušnom dni sa jedného večera zišli u Betsy. Jej sused, bohatý Angličan, mal zmysel iba pre svoj chov sliepok. Betsy, vyprovokovaná hosťami, sa rozhodla ošklbať susedovi jeho nádherné kohúty. Nasledujúci večer podávala dôstojníkom skutočne pastry nápoj z rumu, žita a ovocnej šťavy, ktorý ozdobila kohútím perím. Mladý obdivovateľ Betsy, francúzsky poručík, pozdvihol svoj pohár a predniesol prípitok so slovami: Vive le coq’s tail!
Z kuchyne barmana - miešaný nápoj je tak dobrý, ako chutí jeho najmenej kvalitná surovina. Priamo v pohári sa miešajú suroviny, ktoré sú ľahko zlučiteľné a stačí ich zľahka premiešať. Ťažko miešateľné suroviny sa miešajú v šejkri. Sú to nápoje obsahujúce smotanu, med, práškový cukor, sirup. V šejkry sa nikdy nemiešajú nápoje s obsahom oxidu uhličitého. Miešanie trvá 10-20 sekúnd. Výsledná zmes sa cedí cez sitko do vychladeného pohára. Dokonale pripravený kokteil je najprv zakalený, ale odspodu smerom hore sa pomaly prečisťuje. Mixér sa používa na prípravu nápojov, ktoré obsahujú ovocie, zmrzlinu alebo vajíčko. Každá skupina miešaných nápojov, dokonca i drinky samotné, sú charakterizované určitým typom pohára.
|