Víno  Pivo  Liehoviny

Rozdelenie a výroba alkoholických nápojov

Pivo

História a výroba piva

Pivo sa varí od čias starých Sumerov a Egypťanov, ktorí ako prví začali variť pivo zo sladu. Gréci varili tiež pivo, ale zo zrna. To nebolo spracované v slade, až pokým ho od Egypťanov nenaučili vyrábať. Germánske a Keltské kmene varili pivo z kukurice a medu. Termín „beer“ (pivo) sa nedostal do bežného používania pokým keltské slovo „beor“ sa nezačalo používať na označenie varenia piva zo sladu v Severnej Galii. Predpokladá sa, že ako prví použili chmeľ práve Galovia.

Pivo je prekvasený nápoj s obsahom oxidu uhličitého pripraveného z obilnín. U nás sa vyrába z jačmeňa po skladovaní s prídavkom chmeľu. Podľa farby rozlišujeme svetlé a tmavé. Stupňovitosť piva (pomer medzi obsahom alkoholu a extraktu) závisí od množstva cukrov (80-85%), dusíkatých látok, minerálnych a živicových látok, glycerolu, trieslovín, farbív a vitamínov. Týchto extraktívnych látok pivo obsahuje 2,5-5%. Obsah hlavných produktov kvasenia – etylalkoholu sa pohybuje v rozmedzí od 1,6-4% a oxidu uhličitého od 0,35-0,45%. 7 stupňové pivo má 20g, 10 stupňové 35g a 12 stupňové 40g alkoholu v jednom litri. Zvyšok tvorí voda.
Ako sa dnes vyrába pivo? Pred vlastnou výrobou piva sa zrná jačmeňa zvlhčujú vodou a nechávajú sa naklíčiť. Naklíčený jačmeň sa volá slad a suší sa na neskoršie využitie. Väčšina pivovarov v súčasnosti kupuje hotový slad zo sladovní. Máčajú ho v horúcej vode (procesu sa hovorí vystieranie) a tekutina, ktorá sa po tomto procese odčerpá, sa volá sladina. Povarením sladiny s chmeľom (dodáva pivu charakteristickú chuť) vzniká mladina, ktorá sa chladí a mieša s vybranými druhmi kvasiniek. Rovnako, ako ostatné rastliny, aj kvasinky rastú v teple rýchlejšie. Kvasenie mladého piva trvá pri teplote 20-27°C dva až šesť dní, pri výrobe ležiakov osem až desať dní (kvasinky ležiakov vyžadujú nižšiu teplotu). Po skončení kvasenia sa filtráciou, alebo odstredením vo valcovitej odstredivke odstránia kvasinky. Pivo sa pasterizuje (zahriatím sa predlžuje jeho trvanlivosť), plní sa do sudov, fliaš, alebo plechovíc. Necháva sa dokvasiť (slovo ležiak pochádza z nemeckého láger a znamená dokvasené pivo).
Pivo sa skladá z 85-93% vody a obsahuje okrem horeuvedených látok aj niektoré vitamíny B a minerály. Kalné, nefiltrované pivá, ktoré sa vyrábajú z iných obilnín, napríklad z kukurice, alebo afrického ciroku, majú vyššiu hladinu vitamínu B. Môžu poslúžiť ľuďom, živiacim sa jednostrannou stravou, ako prevencia proti chorobám z nedostatku živín, akou je napríklad pelagra. Hoci jačmeň nie je určený na priamu spotrebu, objemom úrody sa radí na 6. miesto na svete. Jačmeň predstihuje iba cukrová trstina, pšenica, ryža kukurica a zemiaky. Všetky tieto plodiny sú však určené na priamu spotrebu. Čo sa teda každý rok stane s 220 miliónmi ton prevažne v Európe vypestovaného jačmeňa? Spracuje sa na pivo! Každý rok sa vypije 700 miliónov hektolitrov piva. Na prvom mieste svetového rebríčka v konzumácii piva je bývalé západné Nemecko, s priemernou ročnou spotrebou 150 litrov na obyvateľa.

Pozitívne účinky piva na ľudský organizmus

Tie poznali už starom Egypte, kde sa bežne používalo v lekárskej praxi. Tiež patrí k najstarším potravinám a nie nadarmo sa mu hovorí "tekutý chlieb". Obsahuje totiž všetko, čo náš organizmus potrebuje: vodu, sacharidy, bielkoviny, vitamíny, biogénne prvky a biologicky dôležité ionty. Pritom neobsahuje tuky a ukladanie tukov v tele dokonca znižuje. Rovnako blokuje zrážanie krvi a znižuje krvný tlak. V pravidelných malých dávkach pivo pôsobí ako účinný preventívny prostriedok proti ateroskleróze a srdcovému infarktu. Navyše obohacuje rad dôležitých vitamínov. Pri spotrebe 1 litra piva človek pokryje zhruba 20% dennej potreby vitamínu B2, 35% vitamínu B6, 25% kyseliny panthotenovej a asi 50% niacínu. Vypitím 1 litra tiež pokryjeme dennú potrebu zinku a zhruba polovičnú dávku železa, fluóru a medi. Pivo je taktiež dôležité ako zdroj kremíka, ktorý v tele brzdí vstrebávanie hliníka. 1 liter piva v priemere obsahuje 200mg biologicky aktívnych látok.
Obsah alkoholu je veľmi nízky: muži môžu vypiť 0,5-1l a ženy 0,3-0,6l denne, vyššie dávky sa môžu prejaviť ako negatívne. Pivo sa dá označiť ako iontový nápoj vhodný k doplneniu tekutín a minerálov.

Rozdelenie piva

Existuje veľa kritérií delenia piva, či už podľa farby (tmavé, svetlé, granát), obsahu, alebo kvasenia (zo spodu kvasené, z vrchu kvasené, spontánne kvasené)
  • Svetlé pivo - väčšina svetlých ležiakov vyrábaných v USA sa skladuje niekoľko mesiacov pri teplote okolo 0,5°C, aby dozreli. V priemere majú okolo 3,3 až 3,4% alkoholu v obj. Európske ležiaky sa skladujú po dlhší čas a preto majú vyšší obsah alkoholu okolo 4,8 až 5% v obj.
  • Tmavé pivo - získava svoju farbu a bohatšiu chuť vďaka tomu, že slad sa upraží. Veľmi tmavé pivo sa varí s kombináciou praženého a obyčajného sladu a silno chutí za chmeľom.

Druhy piva vo svete

  • ALE (Amber) - je súborným názvom pre zvrchu kvasené pivá varené v britskom štýle. Ich farba je väčšinou jantárová, ale nie je to pravidlo, zatiaľ čo chuť býva väčšinou horká až sladkastá, ani kyslastá chuť nie je vylúčená. Väčšina týchto pív je ale plná a ovocná. "Ale" môžeme tiež chápať ako špecifický štýl, v niektorých krajinách sa však slovo "ale" dosť zneužíva.
  • ALT - je pivo, ktoré v Nemecku prežilo všeobecný sklon ku spodne kvaseným pivám. Preto aj ten názov "alt" - starý. Tieto pivá sú zvrchu kvasené a musia prejsť 3 až 8 týždňovým zrením. Farba je väčšinou dosť tmavá, bronzová, ale vyskytujú sa aj svetlejšie verzie. Toto pivo je dosť jemné, ľahko horkasté a čisté. Má chuť ľahko praženého sladu. Je to pivo, ktoré sa len čapuje a je koncentrované v nemeckom Duisseldorfe.
  • AMBER - je modernejšie označenie pre "ale" a zdôrazňuje sa u neho predovšetkým farba. Pivá s týmto prívlastkom sa objavujú jednak ako belgické špeciálne pivá, aj ako americké pivá "ale".
  • BELGICKÉ ALE - je obdobou anglického a má aj obdobný charakter. Belgické je však trochu viac korenené a živšie, má jantárovú farbu, je zvrchu kvasené a nemá príliš vysoký obsah alkoholu. Tieto pivá sú vhodnejšie na uhasenie smädu, ako napríklad plzenské.
  • BIELE PIVO - je to isté, čo pivo pšeničné. Pobaviť nás môžu niektoré nemecké verzie - tmavé pšeničné pivá sa nazývajú "tmavé biele pivo" (Weissbier dunkel). Nemci si pletú pojmy biele pivo (Weissbier) a pšeničné pivo (Weizenbier) dohromady.
  • BOCK - je termín odvodený z nemeckého "Einbeck". Pivá "bok", alebo aj "dvojitý bok" (dubbelbok) sú spodne kvasené pivá, ktoré majú vyšší podiel alkoholu a väčšinou ich charakterizuje sladová sladkosť. Pivá "bok", prípadne písané aj ako "bock" sa mnohokrát podávajú ako sezónne, ale nie je to pravidlom.
  • DORTMUNDER - od pilsneru sa odlišuje trochu plnšou farbou, menším podielom chmeľu a trocha jemnejšou a plnšou chuťou. V nemeckom Dortmunde, odkiaľ tento typ piva pochádza, sa označuje ako "export". V Holadsku sa používa skratka "Dort", ale tam je toto pivo sladšie a má viac alkoholu.
  • DUVEL - je typickým belgickým pivom (po flámsky čert, diabol, rohatý), nazvaným po prvom moku tohoto typu, označovaným aj ako ťažké svetlé belgické pivo. Je to zvrchu kvasené, silno alkoholické pivo s ráznou chmeľovou horkosťou. Pije sa studené, ale aj pri izbovej teplote a ďakuje svojím menom za zradne vysoký obsah alkoholu.
  • DYMOVÉ PIVO - vyrába sa zo sladu, ktorý sa suší nad dymom z dreva alebo rašeliny. Môžu to byť zvrchu, alebo aj spodne kvasené pivá. Vždy je u nich charakteristická dymová chuť. Tento štýl sa vyskytuje predovšetkým v nemeckom Bamberku a okolí, ale varí sa aj v Škótsku, vo Francúzsku a dokonca aj na Aljaške.
  • FARO - je spontánne kvasené pivo, do ktorého bol pridaný cukor, aby kyslasté pivo prisladil. Ako "faro" sa vyskytujú aj zmesi "lambieku" a sladkých, zvrchu kvasených pív.
  • FLÁMSKE HNEDÉ PIVO - je belgickou špecialitou. Zvrchu kvasené pivo červenohnedej farby má za sebou dozrievanie dlhé jeden celý rok, alebo aj viac a reže sa potom s mladým pivom. Dlhým dozrievaním v dubových sudoch získava ľahko sladkokyslú príchuť. Podiel alkoholu je okolo 5%.
  • GEUZE - Ak zmiešame starý a mladý "lambiek" a naplníme ho do fliaš, vznikne zmes, ktorá sa ďalej vyvíja v sladkokyslé pivo, ktoré je živšie než sám "lambiek". Tomuto rezanému pivu hovoríme "geuze".
  • JAČMENNÉ VÍNO - veľmi silné, zvrchu kvasené pivo. Jeho farba môže mať variácie od svetlej až po tmavú. Aj v prípade britských verzií sa väčšinou najsilnejší produkt nazýva jačmenné víno (Barley wine).
  • KOELSCH - zvrchu kvasené pivo s pevnou líniou, pomenované podľa nemeckého Kolína nad Rýnom. Je to svetlé, ľahké a jemné pivo, ale so silným obsahom kysličníka uhličitého. Má okolo 5% alkoholu a môže sa variť s malým množstvom pšeničného sladu. Je to chránený druh piva s pevne stanoveným obsahom a metódou varenia. Pozoruhodná je jeho schopnosť upokojiť žalúdok.
  • LAMBIEK - má medzi pivami zvláštne postavenie. Vzniká spontánnym kvasením a tým je vlastne predchodcom všetkých ostatných pív. Kvasnice, ktoré sú nutné na jeho výrobu, sa vyskytujú v belgickom Zennevallei, tesne pod Bruselom. "Lambiek", ktorý sa varí s 30% pšenice, je kyslasté pivo, ktoré dlho dozrieva v dubových sudoch. Obsahuje málo alkoholu a vo svojej holej verzii má málo priaznivcov. Väčšinou sa sladí, alebo obohacuje ovocím.
  • MUENCHENER - mníchovské pivo je bavorský variant ležiaka ako v svetlej, tak aj v tmavej forme. Je to ľahko sladové pivo s pomerne neutrálnou chuťou. Tmavá verzia je v Nemecku známa aj ako "dunkel".
  • OVOCNÉ PIVO - väčšinou belgické, dostáva ako prídavok určité množstvo ovocia. Základným pivom môže byť "lambiek", ale väčšinou je to "geuze", alebo obyčajné, zvrchu kvasené pivo - druh je uvedený na etikete. Najčastejšie sa predáva čierna čerešňa (kriek) a maliny, ale arzenál ovocia je ďaleko širší: jablká, banány, alebo aj čučoriedky. Chuť týchto pív býva pochopiteľne nesmierne rozdielna.
  • PILSENER (Pils) - je pôvodne pivo z českej Plzne. Je to vždy svetlé, spodne kvasené pivo s výraznou chmeľovou horkosťou a ľahkou sladovosťou. Podiel alkoholu leží medzi 4,5% až 5,5%. Aj keď je pôvodný štýl a ešte celý rad pív v tomto štýle dosť plných, "pilsener" dnes väčšinou znamená ľahšie neutrálne pivo.
  • PORTER - tmavé pivo (na Slovensku sa varilo v martinskom pivovare) sa varí zo zmesi piva s vysokým obsahom cukrov, ktoré sú zväčša derivované zo sladu. Vzniká pivo s vysokým obsahom alkoholu 6 až 8,5% v obj.
  • PŠENIČNÉ PIVO - vyskytuje sa v korenenej belgickej forme a varí sa z nesladovanej pšenice s pridaním byliniek, korenia a pomarančovej kôry. Má ľahko kyslastú a korenenú príchuť a je zakalené. Nemecká varianta sa varí zo zosladovanej pšenice bez ďalších prísad. Z tejto varianty existujú aj verzie s kvasnicami, teda zakalené a verzie čistejšie - prefiltrované. Nemusia byť len svetlé, sú osviežujúce a ľahko kyslasté.
  • STOUT - musí robiť česť svojmu menu a byť teda pivom poriadne silným. Má tmavočiernu farbu a príchuť spáleného sladu. Je možné, že má horkú, sladkú alebo suchú chuť, ale vždy musí mať hustú krémovitú penu.
  • ŠKÓTSKE ALE - býva plné a zaguľatené pivo, väčšinou dosť tmavé, sladké a so sladovou príchuťou. Mnoho škótskych pív "ale" sú belgické produkty.
  • ŠPECIÁLNE PIVO - Mnoho belgických pív z malých pivovarov nemožno zaradiť k žiadnemu určitému typu. Spadajú do skupiny belgických pív typu "ale", avšak vzájomne sa od seba nesmierne odlišujú.
  • TRAPISTA - je názov piva, ktoré je možné takto nazvať len v prípade šietich firiem na svete. Všetky robia zvrchu kvasené pivá, ktoré sa blížia belgickým pivám typu "ale" a jačmenným vínam.
Tlač stránkyNa vrch stránky






Ak chcete vedieť o pive viac a to recepty na nápoje s pivom alebo prieskum obľúbenosti slovenských pív, čítajte na tejto strane.